Influencer, dijital mecralar üzerinde hayatları, işleri, hobi gibi aktivitelerini paylaşarak ya da çevresi geneli ile belirli kitle, takipçi ve etkileşime ulaşmış, paylaşımları ile kendi kitlesini ya da topluluğu yönlendirebilen kişilere denir. Sürekli olarak paylaşımlarına devam ettiği sürece giderek kitle ve etkileşim sayısı artar. Sosyal medyada görülen görsel, video ve diğer paylaşımlar kişiler üzerinde direk karar verme aşamasında büyük rol oynamakta. Twitter ile başlayan bu yolculuk, şu anda yerini Instagram’a kaptırmış gibi görünüyor.
İnfluencer marketing, Türkçesi ile fenomen pazarlaması, ürün ya da hizmetleri fenomenler vasıtası ile pazarlama çalışmasıdır. Fenomen hesabın paylaştığı gönderiler kısa sürede binler hatta yüzbinlerce kişiye ulaşarak ürün ya da hizmeti satışı/tanıtımı hedeflenir. Bu sayede normal reklam vermek yerine daha düşük bütçelere daha yüksek dönüşümler alınabilir.
Özellikle E-Ticaret alışkanlığının arttığı günlerde bu pazarlama stratejisi çok yaygınca kullanılmaya başlamıştır. Influencer marketing için en çok Instagram, Tiktok ve YouTube gibi platfomlardaki fenomenler ile çalışılmakta. Bunun en büyük sebebi bu platfomların her kişi ve amaca hitap ediyor olması ayrıca çok fazla kişi tarafından kullanılıyor olmasıdır. Yaş aralığı ve popülasyonu yüksek olan platformlar influencer marketing ile %90 oranında başarı sağlatmaktadır. %10’luk başarısızlığın sebebi ise yanlış hesap ve mecra seçiminden kaynaklıdır.
- Çözüm ortağı hesap takip edilmeli
- Etkileşim sayılarına bakılmalı
- Analiz araçları ile analiz yapılmalı
- Video/Post paylaşımları analiz edilmeli
- Doğru hedef kitle olup olmadığına karar verilmeli
- Erişim sayıları göz önünde bulundurulmalı
Facebook, Instagram, Google gibi mecralardaki reklamlar açık arttırma usulü çalışır. Kısacası sizin alanınızda reklam veren sayısı arttıkça reklamlardaki görüntülenme ve tıklama başı maliyetler de artmaktadır. Influencer Marketing‘de ise her hesabın etkileşim, izlenim, takipçi gibi etkenleri göz önüne alınarak fiyatları belirlenir. Fenomen pazarlama yöntemini kullananlar açık arttırma usulü fiyatlardan çoğu zaman etkilenmezler ve direk olarak kısa sürede yüksek kişinin karşısına çıkarlar. Bu sayede dönüşüm oranı artarken pazarlama maliyeti düşürüldüğü için en çok tercih edilen yollardan biridir.
Reklam verme platformlarında verilen reklamlarda hedef kitleyi test ederken profesyonel bir yardım almamanız halinde hem zaman hem de maliyet kaybı yaşanabilir. Fenomen pazarlamasında doğru Influencer seçilirse dönüşüm ve etkileşimler ilk dakikadan itibaren gerçekleşmeye başlayabilir.
Not: Pazarlama bir bütündür. Sadece Facebook reklamları ya da Influencer marketing yöntemlerinden biri tercih edilmemelidir. Tüm süreç bütçe optimizasyonlarını gerçekleştirerek yönetilmesi halinde mutlak başarıya ulaştıracaktır. Örneğin siteye yönlendirmeli Influencer pazarlaması yaptınız. Sitenize 100 kişi girdi 2 kişi satın aldı diğerleri sitenizi terk etti. Terk eden kitleye Facebook, İnstagram, Google gibi platformlar üzerinden remarketing reklamı yaparak kendinizi ve ürününüzü yeniden hatırlatabilir, daha düşük maliyete yüksek dönüşüm elde edebilirsiniz.
Her ürününün belirli bir kitlesi bulunuyor. Örneğin genel kitleye hitap ediyorsanız İnstagram fenomenleri ile çalışabilirsiniz. İş dünyasındaki kitleye hitap ediyorsanız ilgili Youtube içerik üreticisi kişilere ya da Linkedin üzerindeki hesaplar ile çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Artık kitle fark etmeksizin hemen herkes dijital kanalları kullanıyor. Bu yüzden en doğru hesapları ile çalışarak en doğru kişilere ulaşabilir, pazarlama çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Başlıca kullanabileceğiniz platformlar:
sosyal platformlarıdır. Milyonlarca kişi tarafından kullanılmakta ve kullanıcı sayısı her gün artmaktadır.
İnfluencer fiyatları, influencerin bulunduğu platform, takipçi ve etkileşim sayısı, paylaşılan içeriğin etkileşim sayısı, bulunduğu sektör gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir de yayınlanacak şekil, paylaşılan içeriğin kimin tarafından verileceği, hangi türde yayınlanacağı gibi türlerde fiyatları etkileyen en büyük faktördür. Ortalama fiyatlar ise:
- 10–20 bin takipçi arası : 100 TL/gün
- 20–50 bin takipçi arası: 250 TL/gün
- 50–100 bin takipçi arası: 400 TL/gün
- 100 bin takipçi ve üzeri etkileşim sayısı gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Fiyatlar tamamen tahminidir. Sektör kitle gibi özelliklere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Influencer olmak isteyen kişiler öncelikle analiz yapmak ve hangi platform üzerinde çalışmalar yapabileceğini araştırmakla başlayabilirler. Kimler ne yaparak fenomen olmuş, hangi özelliğini ön plana çıkarmış ve kullanıcıların onu takip etmesi için ne vermiş gibi başlıca soruların cevaplarını arayarak yol haritası çıkarabilirsiniz. Doğru sorular oluşturarak, analiz sonuçlarınıza göre yol haritası ve içerik planı çıkartmanız gereklidir. Kullanılan platformdaki trendleri, fenomenleri ve olayları takip ederek içerik üretmenizi oldukça kolaylaştırabilirsiniz.
Sizi takip edenler ne görecekler?
Kişilerin sizleri takip etmesi için bir amacı olmalı. Bu belki pratik yaşam bilgileri, komik ve eğlenceli içerikler, kişiye katma değer saylayacak paylaşımlar ya da gezip gördüğünüz olayları paylaştığınız olabilir. Burada önemli olan takipçilerinize bir iz bırakmanız. İçeriklerinizi görünce ne kadar eğleniyor ya da duyguya kapılıyor ise o kadar etkileşime ve devamlı takip etme olanağı artar.
Nasıl Hızlı Şekilde Fenomen Olacaksınız?
Kullandığınız platformun özelliklerini iyi araştırmanız gerekli. Örneğin tiktok platformunu kullandığınızı düşünelim. Etkileşim sayısınız ortalamanın üzerinde ise çekeceğiniz içeriğe trend etiketlerden birini eklemeniz sizi kısa sürede yüzbinlerce kişinin izlemesini sağlayacaktır. Twitter gibi platformlarda trend etiketler ile etkileyici metinler ve paylaşımlar yapmanız yine etkileşim ve takipçi sayınızı arttıracaktır.
kaynak: https://senturkoguzhan.com/influencer-marketing/